טיפול בדיכאון
בעולם של ימינו, טיפול בדיכאון הינו שירות שרבים מאיתנו זקוקים לו, אך בו בזמן רבים מתכחשים לכך באופן מודע או לא מודע. הלחצים והאתגרים שפוגשים כל אחד ואחת מאיתנו על בסיס יום יומי, השגרה השוחקת, האינטנסיביות הרבה, כל אלו מהווים קרקע פוריה לדיכאון, ובהתאם גם לצורך לטפל בדיכאון זה. אז מה הם סוגי הדיכאון הקיימים, איך מזהים אותם וחשוב מכל – איך מתבצע טיפול בדיכאון? על כל זאת ועוד נדבר היום.
מה זה אומר טיפול בדיכאון?
כפי שניתן להבין מהשם של התהליך המדובר, טיפול בדיכאון הינו תהליך אשר כולל מספר שלבים שמטרתם להוביל את המטופל ממצב נתון של דיכאון כזה או אחר, לכדי מצב של שלווה נפשית, רוגע, נחת ואף אושר. כמובן שתהליך זה משתנה בין אדם אחד לאחר וזאת בהתאם לסוג הדיכאון, אופי האדם המטופל, משך הזמן בו הוא נמצא בדיכאון ועוד, אך באופן כללי מדובר בטיפול בעל שלבים זהים.
מה זה בכלל דיכאון?
דיכאון הוא למעשה מצב בו המדוכא חש תחושה של חוסר מצב רוח, תחושת עצב ואף תחושה של חוסר הנאה, כאשר רגשות אלו ואחרים, משתנים כמובן בין סוג אחד לאחר של הדיכאון. אי לכך, רגע לפני שנמשיך לדבר על כיצד מטפלים בדיכאון, חשוב להבין אילו סוגים של דיכאון קיימים, וזאת על מנת שנוכל להבין בצורה מעמיקה יותר כיצד תהליכי טיפול בדיכאון מתבצעים בדיוק.
אם כן, ישנם סוגים רבים של דיכאון, כאשר כאמור כל דיכאון מאופיין בסימפטומים ותופעות שונות. לדוגמה:
דיכאון מינורי – מצב של חוסר חשק וחוסר מצב רוח כאשר מצב זה אורך בין שבועיים לשנתיים לכל היותר. כך או כך, מדובר בדיכאון שאי ו חריג במיוחד, וסביר להניח שרבים חוו אותו בשלב זה או אחר במהלך חייהם.
דיכאון מג’ורי – מדובר על דיכאון רציני, אך גם הוא נמשך לתקופה של שנתיים לכל היותר. עם זאת, במקרה זה מדובר על תחושות ורגשות דיכאוניים רבים ובתדירות גבוהה בקרב המטופל כגון חוסר חשק לדברים רבים, עייפות, חוסר או ריבוי תחושת תיאבון, התבודדות, עצב ועוד.
דיכאון כרוני – דיכאון עמוק שנמשך תקופה ארוכה במיוחד. מדובר על מצב בו האדם אינו מצליח לתפקד כמעט כלל בשל מחשבות ותחושות שלא עוזבות אותו, לרבות תחושות של לחץ, חרדה ודאגה. במקרה זה, טיפול הדיכאון חשוב במיוחד, אך נדרש לבצע אותו על ידי מומחה שידע כיצד לספק הליך טיפול נכון ובריא.
דיכאון עונתי או תקופתי – 2 סוגים נוספים של דיכאונות הינם דכאונות זמניים אשר תלויים במצב האדם המדוכא או במצב הסביבה שלו. לדוגמה, סוג דיכאון נפוץ הינו דיכאון שפוגש אנשים רבים במהלך החורף וזאת מסיבות שונות כגון חושך מוקדם, מזג אוויר אפרורי וכדומה. כמו כן, דיכאונות נוספים יכולים להופיע כתוצאה מתקופה מסוימת כגון לחץ בעבודה. תקופת הריון וכדומה.
כאמור. לצד אלו קיימים סוגים רבים נוספים של דיכאון לרבות דיכאון קליני, כאשר כל אחד מהם דורש טיפול בדיכאון בדרך שונה.
איך מזהים דיכאון?
זיהוי דיכאון הוא שלב חשוב מאוד בתהליך טיפול בדיכאון עליו נדבר בהמשך, אך כעת בואו נבין באמת כיצד ניתן לזהות מצב של דיכאון. אם כך, רוב הדיכאונות מאופיינים בתסמינים בסיסיים דיי זהים זה לזה.
כמו כן, חשוב לדעת שלא כל ירידה במצב הרוח היא בהכרח דיכאון ולכן אין מה להיכנס סתם לפאניקה. ובכן בין התסמינים הבסיסיים הנפוצים, נוכל למצוא את התסמינים הבאים:
שינויים משמעותיים במצב הרוח שנמשכים מעל תקופה של שבועיים
תגובות לא שגרתיות לאירועים ותקופות בחיים, אשר מאופיינות בעיקרן בחוסר חשק לדברים, תגובות רגשיות מאוחרות וכדומה
תופעות רגשיות של דיכאון אליהן מתלווים תסמינים פיזיים כגון חוסר תיאבון, הפרעות שינה, חוסר חשק לפעולות מגרות לרבות חשק מיני ועוד
הגעה למצב של ריחוק חברתי או ריחוק מהסביבה
תחושות עצב, ייאוש וחוסר תקווה מתמשכות וכן מחשבות אובדניות כאלו ואחרות
כל אלו, בהחלט יוכלו להעיד כי ייתכן שאדם נמצא במצב של דיכאון. עם זאת. לא תמיד זה המצב, ולכן אם אתם חוששים שאתם בדיכאון, מומלץ לפנות לבעל מקצוע המתמחה בכך על מנת לאבחן את המצב שלכם, ובמידת הצורך לטפל בו.
איך מטפלים בדיכאון?
טיפול בדיכאון מתבצע כאמור כתהליך אשר מלווה לצד בעל מקצוע, כאשר תהליך זה מורכב באופן כללי מ-3 שלבים מרכזיים, אשר אורכם ומורכבותם משתנים בהתאם למצב הנתון.
אם כן, שלושת השלבים עליהם נדבר היום הם שלב הזיהוי והאבחון, שלב הטיפול ושלב ההתמודדות ביום שאחרי.
שלב מספר 1: שלב הזיהוי
השלב הראשון בתהליך הוא כמובן שלב הזיהוי. שלב זה, מטרתו לזהות ראשית האם המטופל אכן נמצא במצב של דיכאון, האם הוא אכן זקוק לטיפול בדיכאון או שבכלל מדובר בעניין חולף וזמני, וחשוב מכך, בעל המקצוע מברר באיזה סוג של דיכאון מדובר בדיוק, וזאת מן הסתם על מנת להגיע לטיפול המיטבי והיעיל ביותר בהתאם למצב.
את זיהוי הדיכאון וסוגו, מבצעים על פי אבחנה של תסמינים שונים בהתאם למידע שהמטופל מוסר, וזאת ביחס לתסמינים עליהם דיברנו קודם לכן, וכן בהתאם לתסמינים ספציפיים נוספים המאפיינים את הסוגים האינדיבידואלים יותר של תופעת הדיכאון.
שלב מספר 2: מציאת טיפול בדיכאון בהתאם לצורך
השלב השני הוא למעשה השלב המעשי ביותר, שכן כפי שניתן להבין, בשלב זה מוצאים ומבצעים את הטיפול הנחוץ לדיכאון של המטופל. כיום, ישנן לא מעט דרכים לטיפול בדיכאון, אך על כך נפרט בהמשך.
כך או כך, טיפול בדיכאון צריך להיעשות בהתאם לסימפטומים של המטופל, וכן באמצעות שיטת טיפול מתאימה שתתאים גם למצב עצמו, אך גם לאופיו של המטופל ולרצונו על פי סוגי הטיפול השונים.
שלב מספר 3: התמודדות עם “היום שאחרי”
השלב השלישי והאחרון למעשה בתהליך הטיפול בדיכאון הוא השלב שלאחר הטיפול הרשמי, והוא כולל את ההתמודדות והטיפול באופן שבו המטופל מתנהג לאחר הטיפול עצמו.
אם כן, לא כל המטופלים מקבלים באופן זהה וטוב את הטיפול שהותאם להם. לפיכך, פעמים רבות מגיעים למצב של שבירה נפשית או טיפול תקוע. מצבים אלו באים לידי פתרון במספר דרכים כאשר ביניהן ניתן למצוא שינוי האסטרטגיה ודרך הטיפול בה נהגנו עד עכשיו, כמו גם טיפול חזק יותר לרבות אשפוז פסיכיאטרי ועוד.
לצד אלו. חשוב מאוד להבין שטיפול בדיכאון הוא תהליך שלוקח זמן, ולכן לא כל “התמהמהות” מעידה בהכרח על מצב לא טוב בתהליך הטיפול.
מהם הדרכים לטיפול בדיכאון?
טיפול בדיכאון יכול להתבצע על ידי מספר דרכים כגון ייעוץ, טיפול תרופתי ואף טיפול באמצעים מתקדמים יותר כגון גירוי המוח. מה כל אחד מהם אומר בדיוק? אז ככה:
טיפול פסיכולוגי – הטיפול הבסיסי ביותר הינו טיפול שמתבצע על בסיס תקשורת עם המטופל, בניסיון להבין את המצב שלו, להבין מה מפריע לו, מה גורם לדיכאון, ובאותה נשימה לנסות לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות על בסיס ייעוץ ושיח. טיפול זה, דומה ברובו לטיפול אצל פסיכולוג.
טיפול פסיכיאטרי – לצד הטיפול הרגשי, ישנו גם טיפול תרופתי שפועל במקרים רבים ומסייע לאנשים. תרופות נגד דיכאון ניתן לקבל אך ורק על ידי רופא, כאשר פסיכיאטר עונה במקרים אלו על הצורך הרפואי, ואף מומלץ הרבה יותר מאשר רופא “רגיל” שכן הוא מתמחה בכך.
טיפולים מתקדמים – טיפול בנזעי חשמל או בגרייה מגנטית הינם טיפולים קשים מעט יותר, אשר ניתנים בעיקר לאנשים ש-2 סוגי הטיפולים האחרים אינם משפיעים ומסייעים להם. טיפולים אלו מתעסקים בתחום יותר נוירולוגי של הדיכאון, ויש להם תומכים לצד מתנגדים.
את הבחירה בטיפול הרצוי או ליתר דיוק הנדרש, יש לבצע בעזרת גורם מומחה בתחום לרבות פסיכולוג, פסיכיאטר וכדומה. רק כך, נוכל לקבל את המענה המושלם לצורך שלנו.
רעות ביתן: טיפול בדיכאון זה לא דבר מפחיד כמו שזה נשמע
לסיכום, דיכאון הוא מצב לא נעים בלשון המעטה. ועל כך אי אפשר להתווכח. עם זאת. טיפול בדיכאון שמתבצע בצורה נכונה ומסודרת על פי כל השלבים, בהחלט מסייע ואף עוצר את הדיכאון, מכל סוג שהוא, ובכך הופך את החיים לנוחים ומהנים הרבה יותר.
רעות ביתן, קרימינולוגית שמתמחה במגוון עולמות לרבות שפת גוף וגיל ההתבגרות, יכולה לסייע רבות להורים, אנשי חינוך ועוד, בזיהוי מצבי דיכאון על פי דפוסי התנהגות. אז אם גם אתם רוצים לקחת חלק, אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום, ולהתקשר או לשלוח הודעה למספר הטלפון 052-8372507. קדימה, למה אתם מחכים?