טיפול בהפרעות אכילה

הפרעות אכילה הן קבוצה של הפרעות נפשיות המאופיינות בדפוסי אכילה לקויים ומזיקים, המשפיעים באופן משמעותי על בריאותו הגופנית והנפשית של הפרט. בשנים האחרונות, חלה עלייה ניכרת בשכיחות הפרעות האכילה, מה שהופך את הנושא לבעיה חברתית ובריאותית מדאיגה. לאור זאת, חשוב להבין לעומק את מאפייני ההפרעות השונות ואת הדרכים האפקטיביות ביותר לטיפול בהן.

הפרעות אכילה

מהן הפרעות האכילה הנפוצות ביותר?

הפרעות האכילה הנפוצות ביותר הן אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעת אכילה כפייתית. אנורקסיה מאופיינת בירידה קיצונית במשקל עקב הרעבה עצמית, פחד עז מעלייה במשקל ועיסוק מוגזם במשקל ובדימוי גוף. בולימיה כוללת מחזוריות של בולמוסי אכילה לצד התנהגויות מפצות כמו הקאות יזומות או שימוש בחומרים משלשלים. הפרעת אכילה כפייתית מתבטאת בצריכת כמויות מזון עצומות ללא יכולת שליטה, אך ללא התנהגויות מפצות. בנוסף, ישנן הפרעות אכילה ייחודיות לילדים, כמו סירוב לאכול והקאה, וכן מצבים בהם דפוסי האכילה הלקויים אינם עונים על כל הקריטריונים לאבחנה מלאה של הפרעת אכילה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם במקרים אלה, טיפול מקצועי עשוי להיות נחוץ לשיפור ההתמודדות ומניעת הידרדרות.

מהם הגורמים להתפתחות הפרעות אכילה?

הגורמים להתפתחות הפרעות אכילה הם מורכבים ומגוונים. מחד, ישנו לחץ חברתי-תרבותי משמעותי סביב אידיאל יופי מעוות, המדגיש רזון קיצוני כתכונה נחשקת. מאידך, במרבית המקרים, ישנם גורמים עמוקים יותר העומדים בבסיס ההפרעה. ביניהם ניתן למנות נטייה גנטית, מאפייני אישיות כמו פרפקציוניזם וחוסר ביטחון עצמי, התמודדות עם שינויים התפתחותיים כמו התבגרות מינית, וכן היבטים משפחתיים בעייתיים כמו יחסים מסובכים, חוסר גבולות או ציפיות לא מציאותיות. הבנת מכלול הגורמים הללו חשובה לגיבוש תוכנית טיפול מותאמת אישית, שתתייחס הן להיבטים התזונתיים והבריאותיים והן להיבטים הרגשיים והסביבתיים המזינים את ההפרעה.

אילו אתגרים מציב טיפול בהפרעות אכילה?

למרות ההתקדמות המשמעותית בהבנת הפרעות האכילה ובפיתוח דרכי התערבות יעילות, הטיפול בהפרעות אלו עדיין מהווה אתגר משמעותי. ראשית, הפרעות אכילה נוטות להיות עמידות יחסית לטיפול, כך שגם כאשר מושגים שיפורים, האתגר הוא למנוע הישנות של התסמינים, במיוחד במצבי משבר ומעבר. בנוסף, מטופלים רבים מתקשים לפנות ולהתמיד בטיפול, הן בשל הכחשה של חומרת המצב, הן מתוך בושה וסטיגמה, והן בשל החשש לוותר על ההתנהגויות הקשורות לאכילה שנתפסות כמעין הגנה מפני מצוקה נפשית. לכן, גיוס המטופל לתהליך טיפולי ושימור המוטיבציה להחלמה לאורך זמן מהווים משימות מפתח, המחייבות הן יצירת קשר טיפולי מכיל ואמפתי, והן הצבת מסגרת וגבולות ברורים.

כיצד מסייע טיפול בהפרעות אכילה שהוא דינאמי בהתמודדות עם ההפרעה?

הטיפול הפסיכודינאמי שם דגש על חשיפת הקונפליקטים הלא מודעים המניעים את הסימפטומים הקשורים לאכילה. בעזרת הקשר הטיפולי, מתאפשר למטופל לזהות ולהבין את המשמעויות העמוקות של דפוסי האכילה ההרסניים, ולהמיר אותם בביטוי מילולי של הכאב הנפשי. דרך העבודה הטיפולית, המטופל יכול לעבד חוויות קשות וטראומות מן העבר, ללמוד לווסת ולבטא רגשות בדרכים בריאות יותר, ולפתח תחושת ערך עצמי וזהות שאינן תלויות בשליטה על הגוף ועל האכילה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי בשל העמידות של הפרעות האכילה, נדרש לרוב שילוב של התערבויות טיפוליות שונות, תוך התאמה לצרכיו הייחודיים של המטופל.

כיצד מסייע טיפול הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי להתמודדות עם הפרעות אכילה?

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) התגלה כגישה יעילה במיוחד להתמודדות עם בולימיה, התקפי אכילה כפייתיים ומחשבות אובססיביות על אוכל ומשקל. הגישה מתמקדת בזיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים המנציחים את ההפרעה. בין היתר, הטיפול כולל למידה של מיומנויות לשליטה עצמית, התמודדות עם אירועים מעוררי חרדה ללא פנייה לאוכל, ותרגול של אכילה מאוזנת ומווסתת. הדגש של הגישה הוא על הכאן ועכשיו, כלומר על רכישת כלים מעשיים שמטרתם להפחית את התסמינים ולהגביר את תפקודו של המטופל. יחד עם זאת, יש הטוענים כי התמקדות בלעדית בשינוי ההתנהגות עלולה להיות שטחית ולא לספק מענה למצוקות העומק.

מהי תרומתו של טיפול בהפרעות אכילה משפחתי להחלמה?

מחקרים רבים מעידים על הקשר ההדוק בין יחסים ודפוסי תקשורת משפחתיים בעייתיים, לבין התפתחות הפרעות אכילה. בפרט, נמצא כי דינמיקה משפחתית המאופיינת בחודרנות, תלותיות, קונפליקטים או הזנחה, מהווה גורם סיכון להתפתחות ההפרעה, במיוחד בילדות ובגיל ההתבגרות. בהתאם, טיפול משפחתי הממוקד בשיפור היחסים ודרכי התקשורת בין בני המשפחה, עשוי לתרום רבות לתהליך ההחלמה. בנוסף, גם כאשר אין בעיות משפחתיות ברקע, עצם ההתמודדות עם הפרעת אכילה מעוררת קשת רגשות קשים אצל בני המשפחה, כמו אשמה, כעס וחוסר אונים. טיפול משפחתי מאפשר לתת מקום ולגיטימציה לחוויות אלו, תוך למידה משותפת של דרכים לספק תמיכה ועידוד למאבק בהפרעה.

מתי נחוץ אשפוז במסגרת טיפול בהפרעות אכילה?

ברוב המקרים, נעדיף לטפל בהפרעות אכילה במסגרת אמבולטורית, תוך שמירה מרבית על שגרת חייו של המטופל. יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם האשפוז הוא אופציה הכרחית. זהו המצב כאשר מדובר בהפרעה המסכנת את חייו או את התפתחותו התקינה של המטופל, למשל עקב ירידה קיצונית במשקל, סימני רעב או התייבשות, הפרעות קצב לב מסכנות חיים ועוד.

האשפוז מאפשר ייצוב המצב הרפואי, וכן מעניק השגחה רציפה על ההתנהלות והתזונה. בנוסף, אשפוז יכול לשמש גם כאשר הסביבה הביתית אינה תומכת דיה, כאשר נדרש ניתוק מגורמי הלחץ כדי לאפשר החלמה, או כאשר מיצינו את האפשרויות הטיפוליות בקהילה. חשוב להדגיש כי אשפוז אינו מהווה טיפול כוללני, אלא מספק מסגרת אינטנסיבית שבה ניתן לטפל במקביל בהיבטים הגופניים, התזונתיים והנפשיים של ההפרעה.

כיצד ניתן למנוע את הישנות הפרעות האכילה?

אחד האתגרים המרכזיים בטיפול בהפרעות אכילה הוא מניעת הישנות של ההפרעה לאחר הטיפול. לעתים קרובות, גם כאשר מושגים שיפורים משמעותיים בעקבות הטיפול, המטופלים עלולים לחוות “נפילות” ולשוב לדפוסי האכילה הבעייתיים בעתות משבר ושינוי. לפיכך, תהליך ההחלמה ארוך טווח וכרוך בטיפוח כישורי חיים ואסטרטגיות התמודדות שיסייעו בשימור ההישגים הטיפוליים.

בין היתר, מומלץ לשלב בשגרה טכניקות הרגעה ופינוי רגשי, כמו תרגול מיינדפולנס או כתיבה יומית, ליצור מערכת יחסים תומכת ומזינה, להקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית מאוזנת, להימנע מהשוואה לאחרים או לאידיאלים בלתי מציאותיים, וכן לפתח מודעות עצמית המאפשרת לזהות סימני אזהרה מוקדמים לפני הידרדרות. עבודה טיפולית עם המשפחה והמטפלים נחוצה גם היא, כדי שיוכלו לספק עטיפה מגנה ומחזקת בעתות הצורך.

מה תפקידה של התקשורת במאבק בתופעת הפרעות אכילה?

לתקשורת ההמונים השפעה עצומה על עיצוב נורמות יופי ואידיאל הגזרה הרצויה בחברה המודרנית. הצפת המרחב הציבורי בדימויים של רזון מושלם, לצד מסרים מתמידים על חשיבות המראה והצורך “לשלוט בגוף”, מהווים קרקע פורייה להתפתחות הפרעות אכילה. תפקידם של כלי התקשורת הוא לקחת אחריות ולהימנע מהעברת מסרים מזיקים אאלהלו. במקום זאת, ניתן לקדם ערכים של קבלה עצמית, להדגיש את החשיבות שבבריאות ולא במראה, ולשלב דימויים מגוונים ומציאותיים יותר של גוף האדם.

בנוסף, התקשורת יכולה למלא תפקיד חשוב בהעלאת המודעות הציבורית לנושא הפרעות האכילה – הסימפטומים, הסיבות, השלכות ודרכי הטיפול. זאת, תוך הפרכת מיתוסים והתמקדות בסיפורי ההחלמה, על מנת לעודד פנייה לעזרה מקצועית. ראיונות עם מומחים בתחום והצגה מאוזנת של המידע הקיים, יתרמו להבנה מעמיקה יותר של ההפרעות ולהפחתת הסטיגמה החברתית הנלווית אליהן.

איזו תמיכה רגשית נחוצה לכל אלה שבני משפחתם מתמודדים עם הפרעות אכילה?

הפרעות אכילה הן מחלות משפחתיות. כלומר, הן משפיעות באופן דרמטי לא רק על הסובל עצמו, אלא על מעגלי התמיכה הקרובים ביותר, ובראשם ההורים, בני הזוג והאחים. בני המשפחה נאלצים להתמודד עם תחושות קשות של אשמה, כאב, בלבול וחוסר אונים למראה הידרדרות אהוביהם. הם עשויים להרגיש מותשים מהצורך לגייס כוחות להשגחה מתמדת, לריבים על כל ביס, להתמודדות עם התפרצויות זעם ומצבי רוח משתנים של החולה. לפיכך, בני המשפחה זקוקים לא פחות מהמטופל עצמו, למערכת תמיכה ולליווי רגשי שיסייעו להם בהתמודדות המורכבת. טיפול משפחתי או הדרכה הורית עשויים להקל על תחושת הבדידות, לאפשר מרחב לחיזוק ולתיקוף ההתמודדות.

ההורים יכולים ללמוד אסטרטגיות לתקשורת יעילה, לניהול קונפליקטים ולהצבת גבולות בריאים, ובכך להוות כוח מדרבן להחלמה. כמו כן, חשוב להדגיש בפני בני המשפחה את הצורך לשמור על עצמם ולהיעזר בכוחות תמיכה נוספים, כמו חברים, קבוצות תמיכה או טיפול פרטני בעת הצורך. רק כאשר המטפלים העיקריים שומרים על חוסנם הנפשי ועל תפקודם, הם יוכלו להמשיך ולהעניק את התמיכה הנחוצה ליקיריהם.

מעוניינים בהרצאה מרתקת לעובדים שלכם בנושא טיפול בהפרעות אכילה?

רעות ביתן היא הכתובת הנכונה לפנות אליה. רעות ביתן, פסיכותרפיסטית מטפלת מוסמכת בהפרעות אכילה מטעם הטכניון, תשמח להרצות לכם ולעובדים שלכם, או לכל מסגרת אחרת, בנושא טיפול בהפרעות אכילה או בנושאים אחרים שמעניינים אתכם ואת שאר חברי הקבוצה. מעוניינים בפרטים נוספים אודות כלל האפשרויות וההרצאות השונות? צרו קשר בטלפון 052-8372507.